Κυριακή 29 Ιουνίου 2025

Έκαναν έργα εγκατάστασης φυσικού αερίου και ανακάλυψαν τυχαία μούμια 1.000 ετών – Τα μαλλιά της έχουν παραμείνει άθικτα.


Εργαζόμενοι στη Λίμα του Περού ανακάλυψαν πρόσφατα μια μούμια ηλικίας 1.000 ετών, η οποία χρονολογείται πριν από την Αυτοκρατορία των Ίνκας. Η μούμια φαίνεται πως ανήκει στον πολιτισμό των Τσανκάι – μεταξύ του 1000 και του 1470 μ.Χ.

Οι εργάτες ανακάλυψαν απρόσμενα την  μούμια των χιλίων ετών. Το άτομο αυτό, είχε πεθάνει πριν από την αυτοκρατορία των Ίνκας.

Ο πολιτισμός των Τσανκάι.

Ο πολιτισμός των Τσανκάι (Chancay) ήταν ένας προκολομβιανός πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην κεντρική ακτή του Περού, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της σημερινής Λίμας. Οι Τσανκάι άκμασαν μεταξύ του 1000 και του 1470 μ.Χ., πριν ενσωματωθούν στην Αυτοκρατορία των Ίνκας.

Η κοινωνία τους ήταν οργανωμένη ιεραρχικά, με άρχοντες, ιερείς και τεχνίτες, και ασχολούνταν με τη γεωργία, την αλιεία και τη χειροτεχνία.

Η μούμια ανακαλύφθηκε σε κάθετη θέση και διατηρεί τα σκούρα καστανά μαλλιά της. Φωτογραφία: AP Photo/Martin Mejia
Η μούμια ανακαλύφθηκε σε κάθετη θέση και διατηρεί τα σκούρα καστανά μαλλιά της. Φωτογραφία: AP Photo/Martin Mejia

Ήταν ιδιαίτερα γνωστοί για την κεραμική τους, καθώς και για την υφαντουργία τους, που περιλάμβανε περίτεχνα υφάσματα από βαμβάκι και μαλλί λάμα ή αλπακά, διακοσμημένα με έντονα χρώματα.
Η θρησκεία τους βασιζόταν στη λατρεία της φύσης, με θεότητες όπως ο ήλιος, η σελήνη και το νερό, ενώ οι ταφικές πρακτικές τους περιλάμβαναν την ταρίχευση των νεκρών, με μούμιες συνοδευόμενες από κεραμικά και υφάσματα.

Παρότι υποτάχθηκαν στους Ίνκας τον 15ο αιώνα, ο πολιτισμός των Τσανκάι άφησε την μοναδική του πολιτιστική κληρονομιά, η οποία διακρίνεται στις αρχαιολογικές ανακαλύψεις, όπως οι πλούσιες ταφές και τα τεχνουργήματά τους.

Εργάτες της εταιρείας Cálidda ανακάλυψαν την μούμια σκάβοντας λάκκους για έργα φυσικού αερίου. Φωτογραφία: AP Photo/Martin Mejia
Εργάτες της εταιρείας Cálidda ανακάλυψαν την μούμια σκάβοντας λάκκους για έργα φυσικού αερίου. Φωτογραφία: AP Photo/Martin Mejia

«Μόλις λίγα εκατοστά κάτω από το έδαφος»

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι της εταιρείας φυσικού αερίου, ανακάλυψαν τα λείψανα ανοίγοντας λάκκους στην πρωτεύουσα του Περού, τη Λίμα, στις αρχές του Ιουνίου. Η καλά διατηρημένη, θηλυκή μούμια, ανάγεται 1.000 χρόνια στο παρελθόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ ανακαλύφθηκε μόλις 50.8 εκατοστά κάτω από το έδαφος.

Η Αυτοκρατορία των Ίνκας διήρκεσε περίπου από το 1.400 έως το 1.533 μ.Χ. Το άτομο που ανακαλύφθηκε, πέθανε περίπου 400 χρόνια πριν από την εμφάνιση του πολιτισμού των Ίνκας. Στις φωτογραφίες, φαίνεται ο σκελετός της γυναίκας, ο οποίος ανακαλύφθηκε σε κάθετη θέση και με άθικτα τα σκούρα καστανά της μαλλιά.

Η μούμια πιθανότατα χρονολογείται από τον πολιτισμό των Τσανκάι, ο οποίος εμφανίστηκε στο Περού και διήρκεσε από το 1000 έως το 1470 μ.Χ.

Ο Jose Aliaga, αρχαιολόγος ο οποίος συνεργάζεται με την εταιρεία φυσικού αερίου Cálidda, είπε με βεβαιότητα στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, πως η ταφή είναι προ – Ισπανική.

«Συνηθισμένο φαινόμενο»

Οι Ισπανοί ίδρυσαν τις πρώτες τους αποικίες στην περιοχή του 1535. «Είναι συνηθισμένο ν’ ανακαλύπτουμε αρχαιολογικά ευρήματα στην ακτή του Περού και τη Λίμα, κυρίως ταφικά αντικείμενα, όπως τάφους και μουμιοποιημένα άτομα…. Έχουμε ανακαλύψει ευρήματα και στοιχεία που αποδεικνύουν πως, η συγκεκριμένη ταφή, ανάγεται στην προ – Ισπανική εποχή», είπε χαρακτηριστικά ο Aliaga.

 

H πόλη Λίμα, έχει πάνω από 400 αρχαιολογικούς χώρους και πλούσια ιστορία που εκτείνεται χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν. Το σήμα υποδηλώνει αρχαιολογικό χώρο μελέτης, απαγορεύοντας την είσοδο στο κοινό. Φωτογραφία: AP Photo/Martin Mejia
H πόλη Λίμα, έχει πάνω από 400 αρχαιολογικούς χώρους και πλούσια ιστορία που εκτείνεται χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν. Το σήμα υποδηλώνει αρχαιολογικό χώρο μελέτης, απαγορεύοντας την είσοδο στο κοινό. Φωτογραφία: AP Photo/Martin Mejia

Μία πόλη με αρχαιολογικό πλούτο.

Η Λίμα, η οποία σήμερα έχει πληθυσμό 10 εκατομμύρια κατοίκους, βρίσκεται σε κοιλάδα, στην οποία αρδεύεται το νερό από τρεις ποταμούς  των Άνδεων, στοιχείο που την έκανε κατοικήσιμη ήδη από τους αρχαίους πολιτισμούς.

Ο Pieter Van Dalen, κοσμήτορας στη σχολή αρχαιολόγων του Περού, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AP, πως η ανακάλυψη μούμιας στο Περού, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο.

Μόνο στη συγκεκριμένη πόλη, βρίσκονται 400 αρχαιολογικοί χώροι. «Είναι πολύ συνηθισμένη η ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων στην περουβιανή ακτή και, από τη Λίμα, προέρχονται κυρίως ταφικά στοιχεία: τάφοι, ταφές, και ανάμεσά τους, μουμιοποιημένα άτομα», εξηγεί ο εμπειρογνώμονας.

Ο Van Dalen, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανακάλυψη, δήλωσε πως, πολλές περουβιανές μούμιες, στις ερήμους, υφίστανται φυσική μουμιοποίηση, επειδή η ζέστη αφυδατώνει το δέρμα. Αρκετές μούμιες στο Περού, έχουν βρεθεί σε καθιστή θέση με τα χέρια να καλύπτουν το πρόσωπο.

Οι μούμιες πάντα  προσελκύουν το έντονο ενδιαφέρον τον αρχαιολόγων από όλον τον κόσμο, ενώ πολλές ανακαλύπτονται και μελετώνται κάθε χρόνο.

Την άνοιξη, περουβιανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ευρημάτων ηλικίας 5.000 ετών, τα οποία ανήκαν σε μια γυναίκα υψηλής κοινωνικής στάθμης στην αρχαιότητα.

Ακόμη, στην Αυστρία, μελετητές διεξήγαγαν πρόσφατη μελέτη σε μια μούμια του 18ου αιώνα, η οποία χάρη σε μια ασυνήθιστη μέθοδο ταρίχευσης, βρέθηκε σε εξαιρετικά διατηρημένη κατάσταση.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

OSZAR »